сряда,   18 Май 2022
OK
Начало > Театър > Най-добрата театрална компания рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда

Най-добрата театрална компания рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда

| Автор: БТА / Редактор: Костадин Новаков
22:22: - 20.04.2022 - 234 прочитания. 0 коментара.
Най-добрата театрална компания рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда
Снимка © APF
Размер
на
текста
+
-
Театър
Forced Entertainment, най-добрата експериментална компания на Обединеното кралство според "Гардиън" показва в две поредни вечери “Истинска магия”. Театралният спектакъл дебютира с награда на публиката на Единбургския фестивал.

Представленията ще бъдат на 28 и 29 април в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", съобщават организаторите.

Легендарният театрален колектив, основан в Шефилд от Тим Ечълс, пристига у нас за втори път след участието си на 21-ия международен театрален фестивал “Варненско лято” (2018).

Една от най-ценните експортни стоки на английския театър за последните 20 години, Forced Entertainment е експериментална компания с десетки международни признания и непрекъсната творческа дейност от своето създаване до днес.

В “Истинска магия” (Real Magic), който гостува за първи път у нас, участват артистите от трупата Ричард Лоудън и Клеър Маршал, придружени от гост актьора Джери Килик.

“Истинска магия” повежда зрителите на почти халюциногенно пътуване в запленяващ виртуозен спектакъл за големите системи, и малките капани в тях и нуждата от промяна.

Спектакълът рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда. Под звуците на повтарящи се аплодисменти и изкуствен смях, трима артисти участват в невъзможна илюзия – смесица от телепатичен трик, кабаретно представление и кошмарно телевизионно шоу, която ги връща отново и отново в моменти на надежда и загуба. В свят на съмнения и втори шансове, вариации и изкривени трансформации", посочва критиката.

Какво е театърът? “Може би парче време или пространство, сякаш отделени от другите време и пространство, за да можем да ги погледнем. Това чувство за събитие, различно от всекидневния живот - събитие, с което постоянно трябва да се справяме, с което трябва да се съобразяваме или пък да се опитваме да преодолеем дистанцията с него - бих се спрял на подобно определение”, казва Тим Ечълс пред Еssentialdrama.com.

Forced Entertainment е шефилдска театрална компания, основана през 1984 г. Почти 40 години трупата й представя постановките си на турнета в Обединеното кралство, Европа, САЩ, Япония, Австралия.

Представленията на Forced Entertainment се заиграват с жанровите конвенции, понякога направо ги взривяват, преобръщайки класическия театрален наратив. Спектаклите им са повлияни не само от драмата, но и от танцовите и перформативни изкуства, от музикалната култура и различни популярни форми като кабаре и стенд-ъп комедията.

Групата работи в различни формати, вариращи от интимни постановки с двама актьори с акцент върху текста и репликите до зрелищни спектакли с голяма трупа на сцената. Вълнуващи, предизвикателни, забавни и винаги провокиращи публиката, Forced Entertainment са едни от ключовите играчи за развитието на модерния театрален език и с работата си вдъхновяват поколения театрални създатели в Англия, Европа и САЩ.

Forced Entertainment са носители на Ibsen International Award  (2016) - една от най-големите награди за театрално новаторство и принос.
APFFA / © Снимка: / © БТА
Имате ли мнение по темата?
Най-добрата театрална компания рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
15 + 9 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още Театър
Театър
Театър - 15.05.2022 - 179 прочитания
Мюзикълът "Шрек" ще има три представления в цирк "Балкански" на 23 и 24 май, съобщават от ...
Театър
Театър - 14.05.2022 - 233 прочитания
София Бобчева казва временно довиждане на публиката в Народния театър, съобщават от трупат ...
Театър
Театър - 23.04.2022 - 231 прочитания
Сатирата отбелязва 100 години от рождението на Радой Ралин - на 27 април, със спектакъла " ...
Театър
Театър - 19.04.2022 - 1316 прочитания
11-то издание на звездния спектакъл е под патронажа на кмета на града Здравко Димитров, съ ...
Театър
Театър - 19.04.2022 - 459 прочитания
Камен Донев ще представи най-новия си моноспектакъл във Виена, съобщават от Melange Bulgar ...
.
Още от днес
Музика - 15.05.2022 / 23:43:
Испания изрази готовност да помогне на Украйна в организацията на конкурса "Евровизия" през 2023 г., както и д ...
  От Анатолий Михайлов
Музика - 16.05.2022 / 00:07:
Музикалният каталог на британската рок група “Пинк флойд” е обект на битка между компаниите “Уорнър мюзик” и Б ...
  От Виолета Караянева
Кино - 16.05.2022 / 00:35:
Церемонията за връчването на наградите "Оскар" през 2023 г. ще бъде на 12 март, предаде Асошиейтед прес, като ...
  От Костадин Новаков
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2022. Всички права запазени.