четвъртък,   01 Юни 2023
OK
Начало > Калейдоскоп > Филмът „Превал“ разказва за колоритните хора от Язова планина и философията им за живот на ръба с усмивка

Филмът „Превал“ разказва за колоритните хора от Язова планина и философията им за живот на ръба с усмивка

БТА | Автор: Маргарита Колева / Редактор: Костадин Новаков
11:17 - 23.03.2023 - 809 Прочитания, 0 коментара.
Стоп кадър от филма „Превал“
Снимка © Любомир Йорданов.
Размер
на
текста
+
-
Калейдоскоп

Премиерата на документалния филм „Превал“ на режисьора Михаил Мелтев ще се състои на 30 март от 18:30 часа в Дома на киното в София, в рамките на 27-ото издание на „София филм фест“.

Продукцията е създадена с подкрепата на Националния филмов център към Министерството на културата.

Документалният филм „Превал“ спечели отличието „Най-добър филм за януари 2023 г.“ в конкурса на Фестивала за изкуства и кино в Майнхайм, Германия, което го нарежда сред 12-те претенденти за годишната награда на фестивала. 

Сценаристи са проф. Михаил Мелтев и Любомир Йорданов. Оператор на лентата е Иван Тонев, звукът е дело на Благомир Алексиев, като двамата са и продуценти. Автор на музиката е Георги Цветков, режисьор по монтажа е Огнян Иванов.  

Идеята за филма идва от репортаж на Любомир Йорданов за граничното село Превала в Северозападна България, разположено между Язова планина и Широка планина. 

„Една статия на Любо Йорданов във вестник „Труд“ ме привлече. Мисля, че се казваше „Селската артилерия“. Жителите на село Превала се бранят от градушките, от природните бедствия със специална артилерия. И това ми се стори много любопитно, много интересно. Обичам малките населени места, където смятам, че много по-лесно може да се достигне до интересни, оригинални образи, които се доближават до типичния български характер“, каза режисьорът на филма проф. Михаил Мелтев. 

Хората в село Превала са много колоритни, категоричен е и Любомир Йорданов, когото проф. Мелтев кани за съсценарист . 

„В Превала хората ползват интернет и общуват с децата си в чужбина по вайбър, но в същото време вярват, че облаците могат да се гонят с клетви и с гърмежи от оръдия. В няколко къщи в селото има самоделни оръдия и като се зададе облак с градушка, мъжете и жените ги палят, хвърлят вътре пиратките, трещят срещу небето и твърдят, пък и ние го видяхме с очите си, че от години там градушка не е падала“, разказа Йорданов, признавайки, че интересът му към селото е от години и не веднъж е писал за живота там. 

"Превала е в Северозападния Балкан до Широка планина по пътя за Белоградчик. Изключително живописно село и непознато. Всъщност това е един район в община Чипровци, който по времето на социализма беше граничен. Достъпът ставаше с открити листове и много малко хора ходеха там. А има какво да се види. Малцина знаят, че там е началото на Белоградчишките скали. Интересните скални образувания, които всички познаваме, започват от там – край с. Превала“, посочи той. 

По думите му зрителите ще видят едно малко, но с голямо духовно излъчване село. Това е филм за хора, които живеят на границата в буквалния и в преносния смисъл. Селото е близо до границата ни със Сърбия, но то е и на границата между равнината и планината, на границата между небето и земята, на границата между вчера и днес. Там хората живеят със смартфони, но спазват много от традициите, от ритуалите и обичаите на дедите и прадедите си, разказа още Любомир Йорданов. Според него именно с това филмът е интересен. Той показва едни хора, които са и в днешния ден, и в миналото. 

Режисьорът на филма Михаил Мелтев признава, че като характер хората, които среща по време на снимките, се разминават с очакванията му. 

„Аз очаквах по-скоро някакви радичкови характери, някаква много особена атмосфера, а всъщност открих може би равностойни, много интересни хора. Като например зъболекаря, който отказва предложения за работа в големи градове, защото в неговото село няма зъболекар. Открих един противоположен на него образ, който пък се гордее с това, че цял живот нищо не е работил и че животът е едно голямо забавление. Открих един действен типаж, който иска да създава и всеки ден прави нещо. Много любопитни, много интересни хора, които се разминават с първоначалните ми очаквания, но в никакъв случай не бяха разочарования, напротив – може би бяха по-интересни от моите очаквания“, споделя проф. Мелтев. 

Герои в документалната лента са именно хората от село Превала – неподправени и истински, такива, каквито са били винаги. Филмът е заснет с участието на Валентина Стефанова, Васка Димитрова, Иван Вълчаров, Живо Дабин, Таня Живова. 

Това, че се снима филм за тях, местните приемат с любопитство, но и с известно подозрение. 

Първо ни питаха, какво търсите тук? Село като село. После свикнаха с нас. Отвориха и домовете, и душите, и сърцата си. Даже започнаха да се шегуват. „Ей, Брад Пит ме направихте вие“, ни казваше един от героите във филма. Той също е доказателство, че хората от селото наистина са колорити с голям потенциал. Българинът винаги е казвал, че трите най-важни длъжности в едно населено място са кметът, попът и даскалът. Е този наш герой е бил даскал и кмет, а в момента е свещеник на Превала, разказа още Любомир Йорданов.

За общуването си с хората от село Превала режисьорът на лентата Михаил Мелтев казва, че го е обогатило. Той допълва, че видяното на място в българския Северозапад в никакъв случай не покрива представата, която се налага за най-изостаналия район в Европа. „Не го отличават много неща от останалата част на страната. По- скоро отчаянието, което е обзело част от хората, оставя този белег. Но това се компенсира от действеността на хората от Превала“, казва авторът на филма. 

И точно такова е посланието – хората да вярват в себе си, както жителите на Превала вярват в себе си, посочи още проф. Мелтев. 

Някога Превала е било голямо село с около две хиляди жители, които са се занимавали с животновъдство. С времето се е обезлюдило и сега там живеят около 300 човека. Но продължават да се справят с живота по своя си начин, гледайки философски на всичко с една усмивка и самоирония. С филма показваме, че да живееш на билото, на ръба, на границата, не е някакво опустошаващо усилие, а е шанс, надежда да бъдеш и от двете страни, да бъдеш между духа и материята, между небето и земята и да се справяш с живота с една усмивка и с надежда, посочи Любомир Йорданов. 

Имате ли мнение по темата?
Филмът „Превал“ разказва за колоритните хора от Язова планина и философията им за живот на ръба с усмивка
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
11 + 2 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Калейдоскоп
Калейдоскоп - 31.05.2023 - 4203 прочитания
Камерен концерт на дуото Людмил Ангелов и Румен Цветков предстои на 8 юни в зала "Сливен", ...
Калейдоскоп - 30.05.2023 - 3129 прочитания
Надя Иванова, по-известна с псевдонима Надин Низешезин представи своя авторска изложба мас ...
Калейдоскоп - 30.05.2023 - 3510 прочитания
„Изключително съм развълнувана от концертното ни представяне в Рабат по случай отбелязване ...
Калейдоскоп - 30.05.2023 - 759 прочитания
Първата обща авторска песен на групата „Легендите“ ще звучи на лятното им турне тази годин ...
Калейдоскоп - 30.05.2023 - 5763 прочитания
Богата празнична програма по случай Международния ден на детето - 1 юни се очаква да има в ...
.
Още от днес
Авансцена - 31.05.2023 / 10:59
Между 2 и 4 юни ще бъдат осъществени рисунките на асфалт в района на „Севастопол”, съобщават от сдружение „Про ...
  От Анатолий Михайлов
Калейдоскоп - 31.05.2023 / 10:51
Камерен концерт на дуото Людмил Ангелов и Румен Цветков предстои на 8 юни в зала "Сливен", съобщи директорът н ...
  От Анатолий Михайлов
Под прожектора - 31.05.2023 / 14:57
Ал Пачино очаква четвърто дете на 83-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Новината потвърдиха представители на а ...
  От Костадин Новаков
Тонът на времето - 31.05.2023 / 13:31
Летният фестивал на културата открива сезона в Берлин, съобщиха на уеб страниците си организаторите от „Култур ...
  От Виолета Караянева
Тонът на времето - 31.05.2023 / 16:32
Близо 5-хилядна публика от цял свят се очаква за 11-ото издание на международния фестивал Meadows In The Mount ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.