четвъртък,   01 Юни 2023
OK
Начало > Стая 31 > С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство

С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство

БТА | Автор: Марина Петрова / Редактор: Виолета Караянева
10:54 - 23.03.2023 - 5875 Прочитания, 0 коментара.
С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство
Снимка © Марина Петрова
Размер
на
текста
+
-
Стая 31

С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство, наречено „Зала -19“.

Произведенията са от фонда на галерията и представят няколко периода от творчеството на Любен Зидаров, роден във Велико Търново през 1923 година, каза директорът на галерията Мартин Митев.

Изкуствоведът Филип Зидаров, син на художника, посочва, че експозицията съдържа някои от най-силните образци на произведения и от трите големи творчески любови на художника – многозначителният автопортрет „Белият стол“, част от знаменитите награждавани илюстрации към „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, няколкото парижки акварела, както и по един от „морската“ и от „селската“ серии, а също и илюстрираната книжка за Уста Колю Фичето с моста над река Бяла, очарователната панорама на Търново от средата на 19-ти век и Преображенския манастир.

„2023 е годината, в която се готвехме да отбележим знаменателната 100-годишнина на родения във Велико Търново художник Любен Зидаров. Уви, съдбата не го отреди, и днес почетният гражданин на вашия град – старопрестолната столица на България, присъства тук единствено с онези свои произведения, намиращи се в колекцията на Художествена галерия „Борис Денев“, посочва Филип Зидаров в текст, изпратен специално за откриването на камерната изложба.

По думите му в символичен план този времеви период основателно може да бъде наречен „столетие на Зидаров“ – както заради обстоятелството, че той работи в тишината на ателието до последния си житейски миг, без прекъсване през целия над-75-годишен цикъл на своя творчески път, така и заради предвидимия резултат – това, че няколко поколения читатели, почитатели и колеги са оставали очаровани или повлияни от своеобразното вълшебство на неговия картинен свят.

Редица заглавия, по които Любен Зидаров работи през последните месеци от живота си, излизат от печат и ще продължават да излизат през следващите месеци. В такава връзка и цялата настояща календарна година, в която на 99 години той стъпи, преди да си отиде от този свят, може да бъде наименована „Зидаровска“. Експонираната тук, във великотърновската художествената галерия, колекция се явява като едно от събитията, провеждащи се във вид на „омаж“ към художника, оставил с творчеството си такова ярко присъствие в естетиката на националното ни изкуство. Финалът на този период ще се състои с планираната негова голяма ретроспективна изложба в СБХ на Шипка 6 през януари 2024 година, посочва още Филип Зидаров.

Още в първия ден на откриването, тази камерна изложба се радва на голям интерес, посочи Мартин Митев. Той уточни, че новата експозиционна зала ще предлага камерни изложби от творби на знакови художници, съхранявани във фонда на галерията.

Имате ли мнение по темата?
С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
15 + 5 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Стая 31
Стая 31 - 01.06.2023 - 5225 прочитания
В началото на юни публиката на Драматичния театър в Търговище, а впоследствие и тази в ост ...
Стая 31 - 01.06.2023 - 2211 прочитания
Единадесетата международна изложба на малки графики “Минипринт Казанлък” ще бъде открита д ...
Стая 31 - 01.06.2023 - 497 прочитания
Годишна изложба на художествените школи към Центъра за подкрепа на личностното развитие къ ...
Стая 31 - 31.05.2023 - 4775 прочитания
Песента на Морган Уолън „Last Night“ е за осма седмица №1 в класацията за сингли на „Билбо ...
Стая 31 - 31.05.2023 - 5942 прочитания
Дванадесетото издание на фестивала за градска култура и музика A to JazZ тази година поста ...
.
Още от днес
Калейдоскоп - 31.05.2023 / 10:51
Камерен концерт на дуото Людмил Ангелов и Румен Цветков предстои на 8 юни в зала "Сливен", съобщи директорът н ...
  От Анатолий Михайлов
Под прожектора - 31.05.2023 / 11:55
Почитателка на германската група "Рамщайн" обяви, че е била дрогирана и наранена след среща с вокалиста на бан ...
  От Виолета Караянева
Тонът на времето - 31.05.2023 / 12:00
"На добър портрет, нарисуван от талантлив художник, можете да видите лицето на епохата" - това е мотото, с кое ...
  От Костадин Новаков
Стая 31 - 01.06.2023 / 07:49
Единадесетата международна изложба на малки графики “Минипринт Казанлък” ще бъде открита днес във филиала на м ...
  От Виолета Караянева
Стая 31 - 31.05.2023 / 12:22
Чрез птиците ние показваме че това е саундтракът на града. И че това е едно птиче, което ни е кацнало на рамот ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.