четвъртък,   01 Юни 2023
OK
Начало > Цветни аспекти > Френският спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ гостува в Народния театър през април

Френският спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ гостува в Народния театър през април

БТА | Автор: / Редактор: Костадин Новаков
09:08 - 23.03.2023 - 599 Прочитания, 0 коментара.
Френският спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ гостува в Народния театър през април
Снимка © Френски институт в България
Размер
на
текста
+
-
Цветни аспекти

Френският визуално-поетичен спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ гостува на Народния театър „Иван Вазов“ на 5 и 6 април, съобщават организаторите.

„Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч

В представлението участват Орелиен Бори, Харис ‘Хака’ Решич, Йелена Чович и Микаел Годбил. Композитор е Жоан Камбон, а дизайнът на осветлението е на Арно Вейрат. Автор на техническата концепция на декора е Пиер Декуивр, а в изграждането му участват Пиер Пайл , Жереми Санфурш и Оливие Жануто. Художник на спектакъла е Изадора Де Ратул, за реквизита отговаря Стефан Чипо-Дарде, а за костюмите - Мануела Агнесини.

Технически директор и ръководител на осветлението е Томас Дюпейрон, оператор-звук е Стефан Лей. Сценични ръководители са Микаел Годбил, Ярол Щубер-Понсо, а ръководител и мениджър на продукцията са съответно Флоранс Меурис и Клемент Сегиер-Фоше. Фотографи са Аглае Бори и Лоран Падиу.

 „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ е продукция на „Компания 111“ на Орелиен Бори. 

През 1994 г. 22-годишният тогава Орелиен Бори попада в театър „Гарон“ в Тулуза и гледа спектакъла на югославския режисьор Младен Материч „Небесата са далеч и земята също“, разказват от Народния театър. 25 години по-късно Бори тръгва по следите на своите спомени за спектакъла, повлиял така силно цялото му творчество, редом с които преоткрива и разбиранията си за театър. Той кани Младен Материч да извървят заедно този път, а резултатът е визуално-поетичното представление „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“.

Гостуването на спектакъла у нас се осъществява като партньорска инициатива на Народния театър „Иван Вазов“ и Френския институт в България.

Турнето се организира с подкрепата на Френския институт в Париж – IF Export, Френския институт в България и „Театроскоп“.

Орелиен Бори (р. 1972 г. в Колмар, Франция) e автор, режисьор и артистичен директор на „Компания 111“. През 1995 г. попада в творческото студио на център за цирково изкуство в Тулуза „Лидо“. В театър „Гарон“ пък се запознава с артиста Младен Материч, който го въвежда в актьорското изкуство. От 1998 г. до 2000 г. е част от театралната трупа на Материч – театър „Тату“,  като актьор в спектакъла „Одисея“.

През 2000 г. Бори основава „Компания 111“ в Тулуза. Разработва своя отличителна, хибридна форма на физически театър, съчетаваща цирк, танц, визуални изкуства и музика. Спектаклите му гастролират по света. Международното признание идва с „План Б“ (2003  г., театър „Гарон“, Тулуза) и „Плюс-минус безкрайност“ (2005 г., театър „Види“, Лозана), създадена съвместно с нюйоркския режисьор Фил Солтаноф. Тези два проекта, заедно с “IJK” (2000 г., „Театър де ла Диг“, Тулуза), съставят неговата „Трилогия за пространството“, която включва представления, вдъхновени от основни геометрични понятия – първото е посветено на обема и пространството, а второто изследва равнината и перспективата. „От плюс до минус безкрайност” прави безкрайни четения на правата. 

През 2008 г. спектакълът „Плюс-минус безкрайност“ гостува и в България на второто издание на фестивала „Sofia Dance Week“. През 2009 г., отново в програмата на „Sofia Dance Week“, българската публика има възможност да гледа работа на Орелиен Бори - „Ерекция“, която той прави заедно с хореографа Пиер Ригал. 

През 2019 г. се ражда спектакълът „Спомням си, че Небесата са далеч и земята също“. За тази постановка той използва оригиналните декори от „Небесата са далеч и земята също“, създадени от театър „Тату“ и ги съчетава със своите спомени, създавайки нова творба. Орелиен Бори е главният актьор в спектакъла, а Младен Материч работи съвместно с него по концепцията и режисурата.

Младен Материч (роден през 1953 г. в Сараево, по това време Югославия) е театрален режисьор. Той създава своя театър „Тату“ в началото на 80-те години в Югославия и оттогава е автор и режисьор на всичките му продукции. От самото начало актьорите и съмишлениците на трупата са ангажирани с изследването и разработването на нов театрален език. Осъзнавайки, че същността на човешките отношения се крие отвъд измерението на думите и техните значения, трупата превръща действието в основен елемент на своя театрален език. 

Заедно с други членове на академията за сценични изкуства през 1984 г. Младен Материч основава нов театър - открита сцена „Обала“, на който е артистичен директор. Пространството възниква от нуждата на артистите да имат място за осъществяване на своите проекти, посветено на театъра, но в което киното и музиката също имат достойно присъствие. 

През 1992 г. компанията се премества в театър „Гарона“ в Тулуза. През 1993 г. създава „Празничният ден“ в сътрудничество с Есенния фестивал в Париж и Театър на Бастилията, а през 1995 г. – „Небесата са далеч и земята също“. 
Съвместният проект на Младен Материч и Петер Хандке “Pourquoi la cuisine?”, създаден през 2001 г., има успех и води до мащабно турне както във Франция, така и по света. / ГН

Имате ли мнение по темата?
Френският спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ гостува в Народния театър през април
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
9 + 7 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Цветни аспекти
Цветни аспекти - 31.05.2023 - 991 прочитания
В Тутракан бяха открити две изложби с експонати, предоставени от частен музей на Фондация ...
Цветни аспекти - 31.05.2023 - 2939 прочитания
Осемнадесетата традиционна изложба "Светлината" ще бъде открита на празника на Ямбол – Све ...
Цветни аспекти - 31.05.2023 - 4069 прочитания
По случай 1 юни-Международен ден на детето, Държавен куклен театър - Стара Загора ще предс ...
Цветни аспекти - 30.05.2023 - 1170 прочитания
Третият студиен албум на рок група Eridan ще бъде представен на 9 юни с концерт в Sofia Li ...
Цветни аспекти - 30.05.2023 - 541 прочитания
Германската актриса Сандра Хюлер триумфира на 76-ото издание на кинофестивала в Кан, прикл ...
.
Още от днес
Стая 31 - 01.06.2023 / 07:12
Годишна изложба на художествените школи към Центъра за подкрепа на личностното развитие към община Стара Загор ...
  От Костадин Новаков
Стая 31 - 01.06.2023 / 09:41
В началото на юни публиката на Драматичния театър в Търговище, а впоследствие и тази в останалата част на стра ...
  От Виолета Караянева
Под прожектора - 31.05.2023 / 14:57
Ал Пачино очаква четвърто дете на 83-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Новината потвърдиха представители на а ...
  От Костадин Новаков
Авансцена - 31.05.2023 / 10:59
Между 2 и 4 юни ще бъдат осъществени рисунките на асфалт в района на „Севастопол”, съобщават от сдружение „Про ...
  От Анатолий Михайлов
Цветни аспекти - 31.05.2023 / 12:51
Осемнадесетата традиционна изложба "Светлината" ще бъде открита на празника на Ямбол – Свети Дух, който тази г ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.