четвъртък,   01 Юни 2023
OK
Начало > Под прожектора > Режисьорката Натали Давид гостува за първи път в София 

Режисьорката Натали Давид гостува за първи път в София 

БТА | Автор: / Редактор: Анатолий Михайлов
16:54 - 02.02.2023 - 1047 Прочитания, 0 коментара.
Размер
на
текста
+
-
Под прожектора

Режисьорката Натали Давид гостува за първи път в София. Тя  е  част от журито на тазгодишното издание на филмовия фестивал Master of Art и по този повод три от нейните филми ще могат да бъдат видени в програмата му, в сътрудничество с "Гьоте институт", съобщават от културната институция. 

Кратката ретроспектива започва на 12 февруари в Дом на киното в нейно присъствие. Тогава ще бъде прожекцията на най-новия филм "Харалд Негели - драскачът от Цюрих“ (2021). На 13 и 14 февруари са прожекциите на "Името на тази фотографка е Леоноре Мау" и "Гего" в "Гьоте институт". След всяка от прожекциите зрителите ще могат да зададат въпросите си към режисьорката в разговор на живо.

ЗА ФИЛМИТЕ

В края на 70-те години швейцарският художник Харалд Негели става известен в цял свят като „драскача от Цюрих“. Със своите графити той критикува монотонния, негостоприемен градски пейзаж на Цюрих, но също и политиката и отношението към околната среда. В своя портрет режисьорката Натали Давид показва многостранната личност на Негели - като визионер, спорещ художник, бунтар, философ и хуморист, разказват от "Гьоте институт".

От началото на 90-те години на миналия век режисьорката и фотографка Натали Давид е асистентка на Леоноре Мау, като помага да архивира огромния си фонд от снимки. През лятото на 2005 г. тя започва да придружава Мау и да документира живота . Фотографката се отказва от много добре устроения си буржоазен живот с 20 години по-възрастния от нея архитект Лудвиг Мау и от вилата си в Бланкензее, за да избяга с 20 години по-младия от нея Хуберт Фихте. Отгледала е двете си деца Михаел и Улрике, по това време тя вече прави снимки с Leica, включително за списанието Schöner Wohnen. Заедно с Фихте тя се премества в малък едностаен апартамент на брега на Елбхаузее и отваря нова страница от собственото си личностно съзряване. 

Гего или Гертруд Луиз Голдшмид (родена през 1912 г. в Хамбург, починала през 1994 г. в Каракас) е една от водещите художнички на своето поколение в Латинска Америка, известна най-вече с мащабните си пространствени инсталации. Поради еврейския си произход емигрира във Венецуела на 27-годишна възраст. Самата тя не разглежда творбите си като скулптури, а като структури или рисунки в пространството. От 1932 до 1938 г. Гего учи архитектура при Паул Бонац в архитектурния факултет на Техническия университет в Щутгарт. Обучението и практиката на Гего като архитект оказват голямо влияние върху нейното изкуство, тъй като оформянето на пространството остава централна тема в художествената практика, разказват от "Гьоте институт".

НАТАЛИ ДАВИД

Родена е през 1963 г. в Руан. Тя е френска режисьорка, илюстраторка и фотографка. Филмът "Харалд Негели - драскачът от Цюрих“ е показван на филмови фестивали като Цюрихския филмов фестивал и Филмфест Хамбург. Като дете Давид живее на границата с Италия. Докато учи във вила "Арсон", в Ница, започва да документира работата си фотографски. Тя е очарована от изложбата на ирландския фотограф Едуард Куин, по-специално от документацията му за живота и творчеството на Пабло Пикасо. В края на 80-те години на миналия век Давид напуска Франция, не на последно място заради възхода на Националния фронт в Ница, и започва да учи във Висшето училище за изобразително изкуство в Хамбург при Катарина Зивердинг.

През 2009 г. основава лейбъла Pitchounproduction, под който са издадени множество филми. От 2003 г. насам музеи и културни институции поръчват да прави филмови портрети на художници и колекционери. Самата тя поставя документалните си портрети „на границата между изложбата и каталога“. Понастоящем живее и работи в Хамбург и Берлин.

/ДД

GEGO Gertrud Louise Goldschmidt from Nathalie David on Vimeo.

Имате ли мнение по темата?
Режисьорката Натали Давид гостува за първи път в София 
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
12 + 6 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Под прожектора
Под прожектора - 31.05.2023 - 2238 прочитания
Ал Пачино очаква четвърто дете на 83-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Новината потвърдих ...
Под прожектора - 31.05.2023 - 193 прочитания
Почитателка на германската група "Рамщайн" обяви, че е била дрогирана и наранена след срещ ...
Под прожектора - 30.05.2023 - 4078 прочитания
Международен младежки музикален форум представи ”Оперна гала“ в Плевен. Участваха седмина ...
Под прожектора - 30.05.2023 - 2184 прочитания
„В очакване на Моцарт“ е сценичен колаж с арии и ансамбли из опери на В. А. Мо ...
Под прожектора - 30.05.2023 - 5244 прочитания
Предизвикам човека да срещне човека в себе си, каза за най-новото си заглавие режисьорът В ...
.
Още от днес
Стая 31 - 01.06.2023 / 09:41
В началото на юни публиката на Драматичния театър в Търговище, а впоследствие и тази в останалата част на стра ...
  От Виолета Караянева
Авансцена - 31.05.2023 / 12:56
Латвийската драма „Сестри“ на режисьора Линда Олте спечели три статуетки „Златна липа“ ...
  От Костадин Новаков
Авансцена - 31.05.2023 / 13:06
След повече от две години преговори Род Стюарт реши да запази собствеността върху каталога си с песни, като пр ...
  От Костадин Новаков
Авансцена - 31.05.2023 / 10:59
Между 2 и 4 юни ще бъдат осъществени рисунките на асфалт в района на „Севастопол”, съобщават от сдружение „Про ...
  От Анатолий Михайлов
Стая 31 - 31.05.2023 / 12:22
Чрез птиците ние показваме че това е саундтракът на града. И че това е едно птиче, което ни е кацнало на рамот ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.