четвъртък,   23 Март 2023
OK
Начало > Цветни аспекти > Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

БТА | Автор: Елена Христова / Редактор: Костадин Новаков
13:00 - 30.01.2023 - 4921 Прочитания, 0 коментара.
"Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг
Снимка © "Арт фест"
Размер
на
текста
+
-
Цветни аспекти

Дебютният игрален филм "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов е в селекцията на международния кинофестивал в Гьотеборг, съобщава сайтът на проявата.

Филмовият фестивал в шведския град, чието 46-о издание започна на 27 януари и ще продължи до 5 февруари, е водещата кинопроява в скандинавските страни. В рамките й ще бъдат прожектирани близо 250 филма от 80 страни. Предвидени са около 700 прожекции. Селекция от почти 50 филма е достъпна онлайн в Швеция. 

"Добрият шофьор" ще има прожекции на 2,3 и 4 февруари.

Филмът е копродукция на Финландия, България и Швеция, но в творческия екип преобладават предимно български професионалисти. Освен режисьор, Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов. Оператор е Орлин Руевски. В  главните роли са актьорите Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Амос Бротерус.

"Добрият шофьор" пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото - спестява пари от курсове в курорта Златни пясъци, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, въпъросът е дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено.

Сред българските филми, представяни през годините на международния филмов фестивал в Гьотеборг, са "Аве" на Константин Божанов, "Урок" на режисьорите Кристина Грозева с награда за най-добър дебют, "Виктория" на Майя Виткова, "Тилт" на Виктор Чучков.

Мотото на кинофестивала винаги е било да събере целия свят в Гьотеборг, но целта на проявата е да бъде и трамплин за нови скандинавски филми по света. Всяка година надпреварата за наградата "Дракон" за най-добър скандинавски филм разглежда участниците "под лупа". Наградата за победителя е 400 000 шведски крони.

Филмовият фестивал в Гьотеборг започва през 1979 г. и привлича около 270 000 посетители всяка година в кината и онлайн. Проявата не е свързана единствено с киното и  предлага различни беседи и семинари, музикални изпълнения на живо, художествени изложби и много други дейности.

По-рано в рамките на кинофестивала в Гьотеборг шведският режисьор и двукратен носител на "Златна палма" Рубен Йостлунд "дирижира" интерактивна прожекция на филма си "Идиотският триъгълник".

Миналата седмица сатирата на Йостлунд намери място сред номинираните във водещата категория за най-добър филм на наградите "Оскар". 

В качеството си на домакин на интерактивното събитие, озаглавено "Това е кино!", чиято цел беше да помогне на "пасивната" публика да бъде по-съпричастна към киното, Рубен Йостлунд насочваше зрителите как да гледат отличения му със "Златна палма" на кинофестивала в Кан филм "Идиотският триъгълник".

"Киното има един уникален аспект, то е мястото, където гледаме заедно. Гледането на нещо заедно засилва преживяването и поставя по-висок стандарт за това, което се показва на екрана", каза Йостлунд в направено по-рано изявление по повод представянето на интерактивното събитие.

"В сравнение със страни като Франция и САЩ, скандинавците имат по-пасивна зрителска култура. Тук ние се крием на местата си, поемайки по-малко отговорност за шоуто. След прожекциите се прибираме у дома, без да обсъждаме видяното. За подобно посещение на кино дори не струва да напуснем личния си екран. За да може кинокултурата да процъфтява и да разгърне пълния си потенциал, публиката трябва да разбере ролята, която играе", казва още 48-годишният шведски режисьор, считан за новия майстор на скандинавското кино.

Артистичният директор на проявата Йонас Холмберг на свой ред отбеляза, че интерактивното гледане на "Идиотският триъгълник" дава възможност на фестивала в Гьотеборг да покаже един от най-интересните филми на годината, като  същевременно използва значението му, за да обсъди как публиката се ангажира с киното днес.

Сатирата "Идиотският триъгълник" успя да спечели журито на кинофестивала в Кан, благодарение на което Рубен Йостлунд се нареди сред редките двукратни носители на "Златна палма", сред които са белгийците братя Дарден и британецът Кен Лоуч.

Имате ли мнение по темата?
Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
10 + 3 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Цветни аспекти
Цветни аспекти
rubrika4 - 23.03.2023 - 5655 прочитания
Концерт на "София Госпъл Хор" ще се състои за първи път в Перник тази събота, 25 март. Мяс ...
Цветни аспекти
rubrika4 - 23.03.2023 - 595 прочитания
Френският визуално-поетичен спектакъл „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята същ ...
Цветни аспекти
rubrika4 - 22.03.2023 - 1251 прочитания
Камерна опера - Благоевград ще поднесе на своята публика симфоничен концерт „Вечер с Лудви ...
Цветни аспекти
rubrika4 - 22.03.2023 - 3995 прочитания
Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се ...
Цветни аспекти
rubrika4 - 22.03.2023 - 3397 прочитания
„Електра“ на Рихард Щраус ще бъде представена в Софийската опера и балет на 26 март, съобщ ...
.
Още от днес
Авансцена - 23.03.2023 / 14:35
Германският град Дюселдорф планира да върне картина на канадския проект за реституция на изкуството "Макс Щерн ...
  От Костадин Новаков
Авансцена - 23.03.2023 / 14:55
Секция „Комикс“ към Съюза на българските художници (СБХ) и сдружение „Проектът дъга“ представят Трета национал ...
  От Анатолий Михайлов
Стая 31 - 23.03.2023 / 08:57
"Какъв би бил светът без поезия", казва Саиф ел Ислам ал Ахмед Махмуд, докато предпазливо разгръща страниците ...
  От Костадин Новаков
Под прожектора - 23.03.2023 / 10:35
Спектакълът „Кастор. Портрети на неизвестното“ се завръща на сцената в регионалния център за съвре ...
  От Костадин Новаков
Под прожектора - 23.03.2023 / 09:40
Писането невинаги е изкачване. Понякога писането е да пресечеш някоя пустиня, докато стигнеш до нещо като оази ...
  От Виолета Караянева
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.