четвъртък,   02 Февруари 2023
OK
Начало > Под прожектора > Иван Бърнев във филма "Васил": От тъмен балкански субект до Нобелова награда за доброта

Иван Бърнев във филма "Васил": От тъмен балкански субект до Нобелова награда за доброта

БТА | Автор: / Редактор: Анатолий Михайлов
18:17 - 24.01.2023 - 3710 Прочитания, 0 коментара.
Представяне на “Васил“, първата испанско-българска копродукция с участието на Иван Бърнев в главна роля.
Снимка © Даниел Димитров
Размер
на
текста
+
-
Под прожектора

Иван Бърнев вдигна летвата още в началото на снимките на филма “Васил“. Това каза по време на предпремиерата Авелина Прат, режисьорката на първата испанско-българска копродукция "Васил", която на 27 януари излиза на голям екран. Другата главна роля се изпълнява от Карра Елехалде, известен с ролята на един от героите от най-касовия досега испански филм “Испанска афера”. 

"Много съм доволна, че Карра прие да участва в този филм. Когато започнахме снимките, видях че Иван и Карра се разбират много добре, между тях има страхотна химия и моите притеснения отпаднаха. Още първия ден, когато започнахме да репетираме на маса, Карра слушаше Иван и в един момент ми каза: "Той е страхотен!". И тогава се наложи той да се доказва като актьор, защото в началото може би си мислеше, че това е малък филм, дебют, с актьор от Източна Европа, че всичко ще бъде лесно. Но всъщност Иван Бърнев вдигна летвата още в началото", разказва Авелина Прат.
 
И въпреки, че Иван не говори испански, а Карра не говори английски, имаше моменти, в които двамата си говореха без преводач и се разбираха прекрасно, допълва тя. "Артистите явно са от една порода, особено когато се намерят - с еднакво чувство за хумор. И филмът е точно за това - че човешките същества, стига да се отворени един към друг, да са любопитни, не би трябвало да имат проблеми помежду си", коментира Иван Бърнев.

"Може и да звучи нескромно, но аз не мога да си представя как този филм би изглеждал, ако друг играе тази роля. Нямаше да бъде зле, в никакъв случай. Но аз, в моя актьорски път, най-хубавите неща съм правил, когато съм бил много добре излъгван и манипулиран. Аз сам не съм си давал сметка какво точно предстои. Просто прегръщам идеята, тичам и следвам режисьорката какво точно иска", допълва Иван Бърнев. "Не съм влагал нещо по-специално, или че това ще бъде някаква мегапродукция. Просто ми беше много приятно. Някаква интуиция ми подсказваше, че този език много ми импонира. Имам чувството, че на нас, българите, ни е лесно и сме свързани с този език. Лесно го учим и лесно го произнасяме. Оттам дойде и провокацията", допълва актьорът.

Историята във "Васил" е вдъхновена от реални събития и действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент. "За съжаление, баща ми почина преди постпродукцията на филма, но все пак успя да прочете сценария и каза: "Да! Точно така беше!", разказва Авелина Прат.

Допълва, че никога не е виждала прототипа от филма на живо. "Единственото, което знам, е, че след Валенсия е заминал за Канарските острови и след това се е върнал в България. Но не знам съдбата му по-нататък", казва още тя. Продуцентите от българска страна казаха, че са се свързали с българската федерация по шахмат и са започнали да издирват истинския Васил. "Знаем, че се е казвал Георги и нищо друго. Не е професионален шахматист, но е бил толкова добър, че е бил първенец в шахматни турнири. Надяваме се, да ни се обади, ако се види във филма", казва Мина Милева.

Тя разказва, че с Авелина Прат се познават от 2018 година. "Нейната деликатност и дипломатичност много ни изумяваше. Предложенията, с които опитахме да я провокираме, и дали този така добър българин, който трябва да получи Нобелова награда за доброта, не трябва да ухажва някоя възрастна дама във филма. Тя обаче искаше да изчисти всякакви петна от този добър дух. Затова бяхме много щастливи, че Авелина избра Иван Бърнев. Предварително зададеният образ беше съвсем друг. Той дойде с всичката си дисциплина", разказва Мина Милева.

Не сме предполагали, че Бърнев толкова сериозно и дисциплинирано ще вземе тази задача, защото и режисьорката, и продуцентката на филма го харесаха от първия път, коментира другият български продуцент Весела Казакова

"Този филм не би могъл да се случи без окото на режисьорката и погледа на оператора Сантиаго Ракaх, без неговата камера, неговото око, неговият подход. Ако имаш да разказваш такава история, друг оператор няма. Това е той. Много добре успява да улавя това, което се случва - невидимото, и да го изважда на показ. Много се радвам, че успях да застана пред неговата камера", казва още Иван Бърнев.

Както информирахме, във “Васил“ участват кинозвезди като Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес. Музиката е на Висент Барие, монтажът - на Хулиана Монтанйес.

/ДД

Имате ли мнение по темата?
Иван Бърнев във филма "Васил": От тъмен балкански субект до Нобелова награда за доброта
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
2 + 2 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Под прожектора
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 5109 прочитания
Живопис, графика и скулптури показва художничката Цветелина Спиридонова в изложбата си „Съ ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 4054 прочитания
Ивайло Христов поставя за първи път на българска сцена пиесата "Чест" от Джоана Мъри-Смит. ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 2430 прочитания
Четиридесет и осмото издание на  Международния фестивал "Зимни музикални вечери - про ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 1771 прочитания
Златният цвят като символ на вяра и надежда е акцент в предстоящата изложба „Структурна жи ...
Под прожектора
rubrika3 - 31.01.2023 - 5808 прочитания
Танцовият спектакъл на социална тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за последен път ...
.
Още от днес
Цветни аспекти - 01.02.2023 / 20:09
Френската актриса Жулиет Бинош ще бъде почетена на церемонията по връчването на испанските кино награди "Гоя", ...
  От Виолета Караянева
Авансцена - 01.02.2023 / 19:59
Кандидатурата за включването на втората по височина планина на Балканския полуостров Олимп в списъка на паметн ...
  От Анатолий Михайлов
Тонът на времето - 01.02.2023 / 18:33
На нов роял "Бьозендорфер" пианистът Симеон Гошев ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетховен тази н ...
  От Костадин Новаков
Тонът на времето - 01.02.2023 / 20:03
Миси Елиът, Уили Нелсън, Кейт Буш, групата "Айрън Мейдън", Синди Лопър, "Саундгардън", Шерил Кроу и късният Дж ...
  От Костадин Новаков
Калейдоскоп - 01.02.2023 / 17:31
Продължението на Батман с участието на британския актьор Робърт Патинсън ще тръгне по кината на 3 октомври 202 ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.