четвъртък,   02 Февруари 2023
OK
Начало > Стая 31 > Произведения от Бетовен ще прозвучат на концерт на Симфониета в Шумен

Произведения от Бетовен ще прозвучат на концерт на Симфониета в Шумен

БТА | Автор: Станимир Савов / Редактор: Анатолий Михайлов
14:49 - 24.01.2023 - 1890 Прочитания, 0 коментара.
Произведения от Бетовен ще прозвучат на концерт на Симфониета в Шумен
Снимка © APF
Размер
на
текста
+
-
Стая 31

Произведения от Бетовен ще прозвучат на концерт на Симфониета в Шумен, който ще се състои на 27 януари, от 18:35 часа, в зала „Проф. Венета Вичева“, съобщават от симфоничния оркестър в града. 

Под диригентската палка на младия и талантлив шуменски диригент Светломир Златков ще бъдат изпълнени Симфония № 4 в си бемол мажор и Концерт за пиано и оркестър № 1 в до мажор от Бетовен. Солист на концерта ще бъде Симеон Гошев (пиано). „Двамата български музиканти са се реализирали успешно в Австрия и са завоювали признанието на световните сцени“, отбелязват от Симфониета - Шумен. 

Светломир Златков е роден през 1992 г. в Шумен. Започва да свири на пиано на шестгодишна възраст, а на осем години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева. На 17-годишна възраст Светломир Златков започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов. През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Музикферайн.

В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни оркестри в Европа. В продължение на пет години е диригент на хора и оркестъра на църквата "Св. Петър"  във Виена. В периода 2017-2021 г. той работи като асистент на хоровия директор на Виенската държавна опера, от сезон 2021-22 г. е корепетитор с диригентски задължения в Музикалния театър в Линц, Австрия, а от настоящия сезон заема длъжността на главен корепетитор и завеждащ музикалния отдел в театъра. От началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет, пишат за Златков от симфониетата. 

Симеон Гошев е млад български пианист, който живее и твори във Виена. Неговите интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век,  са високо ценени в цяла Европа. За настоящия сезон 2022-23 г. младият музикант има богата концертна програма, включително соло концерти в залите на Музикферайн във Виена, в Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и много други. Предстои му и дебют като солист на Софийската филхармония. Неговият първи солов диск „Българско клавирно наследство II“, осъществен с помощта на Министерство на образованието и науката и с цел разпространение на българската класическа музика из света, е реализиран в началото на 2022 г.

Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021-22 г.), освен двата соло-рецитала в Музикферайн, той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти.  

Симеон Гошев завършва музикалното си образование като магистър в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (MDW),  където учи при световноизвестните пианисти Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн. Гошев е силно заинтересован от разнообразни аспекти на класическата музика, успешно съчетавайки активна концертна дейност, научна и преподавателска работа. През 2021 г. той завършва докторантура в НМА “Панчо Владигеров” в София с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 г. е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в MDW. От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на Бьозендорфер, представяйки една от най-легендарните марки пиана в света, отбелязват от симфониетата в Шумен. 

Имате ли мнение по темата?
Произведения от Бетовен ще прозвучат на концерт на Симфониета в Шумен
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
13 + 7 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Стая 31
Стая 31
rubrika6 - 01.02.2023 - 1911 прочитания
Графикът Станислав Божанков търси корените си в изложбата „Ретро секцио – 30“. Експозицият ...
Стая 31
rubrika6 - 01.02.2023 - 4342 прочитания
Три български документални филма ще имат премиери на "София филм фест" (СФФ), съобщават от ...
Стая 31
rubrika6 - 01.02.2023 - 5994 прочитания
Община Стара Загора обяви открит конкурс за изготвяне на цялостно обемно-пространствена ко ...
Стая 31
rubrika6 - 01.02.2023 - 3342 прочитания
Кинорежисьорът Емир Кустурица планира да екранизира три произведения на Николай Гогол, пре ...
Стая 31
rubrika6 - 01.02.2023 - 1118 прочитания
Децата на Плевен ще могат да гледат мюзикъла "Патиланци" тази събота. Постановката е на Му ...
.
Още от днес
Под прожектора - 01.02.2023 / 20:56
Живопис, графика и скулптури показва художничката Цветелина Спиридонова в изложбата си „Съпротивление“. Експоз ...
  От Анатолий Михайлов
Тонът на времето - 01.02.2023 / 19:19
Звездата на оперната музика Роберто Аланя е отново в Париж за участие в "съвременна оперета", съобщи АФП. Няма ...
  От Виолета Караянева
Тонът на времето - 01.02.2023 / 15:49
Животът на Антон Прудкин е представен в новата книга на професор Недю Недев. В тома са дадени отговори на въпр ...
  От Костадин Новаков
Калейдоскоп - 01.02.2023 / 16:57
Превърналата се в традиционна от четири години групова изложба-базар се открива днес в Дружеството на бургаски ...
  От Костадин Новаков
Калейдоскоп - 01.02.2023 / 19:34
Живописни платна и рисунки с туш, въглен и молив показва в самостоятелна изложба плевенският художник Стилиян ...
  От Анатолий Михайлов
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.