четвъртък,   02 Февруари 2023
OK
Начало > Под прожектора > Гастролът на Софийската филхармония в Берлин е едно от най-знаковите събития за българско-германските културни връзки

Гастролът на Софийската филхармония в Берлин е едно от най-знаковите събития за българско-германските културни връзки

БТА | Автор: / Редактор: Анатолий Михайлов
08:49 - 08.12.2022 - 5460 Прочитания, 0 коментара.
Гастролът на Софийската филхармония в Берлин е едно от най-знаковите събития за българско-германските културни връзки
Снимка © APF
Размер
на
текста
+
-
Под прожектора

Гастролът на Софийската филхармония на сцената на Берлинската филхармония е едно от най-знаковите събития в областта на българско-германските културни връзки през последните години, каза Борислав Петранов, директор на Българския културен институт (БКИ) в Берлин. Той изказва своята благодарност на Министерството на културата на България за специалната финансова подкрепа на този проект и на Посолството на България в Германия за безценната помощ при организацията му.

През цялата 2022 година Българският културен институт (БКИ) в Берлин честваше 60 години от своето основаване, допълва Петранов. Културният институт е открит на 17 януари 1962 година в Източен Берлин. До 1989 година развива много активна дейност на територията на ГДР. Благодарение на него и до днес жители на източните германски провинции познават България и нейната богата култура.

По думите на Петранов много български творци са намерили място в музикалния, театралния и художествения живот на Германия. Много от тях са направили своите първи изяви именно на сцената на БКИ в Берлин. Благодарение на усилията на всички, отдали своят труд за института, той успя да се утвърди като един от много активно работещи в берлинския клъстър на европейската мрежа на националните културни институти ЕUNIC, допълва директорът. 

Както съобщи, на 12 декември, за първи път в своята история, Софийската филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Концертът е иницииран от БКИ в Берлин. 

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.

КОНЦЕРТ ЗА ПИАНО И ОРКЕСТЪР №3 ОТ ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

Името на Панчо Владигеров е известно далеч зад пределите на родината ни. Класик на българската музика, той е автор на значителен брой композиции в почти всички жанрове. Сред тях се открояват рапсодията "Вардар" (първото българско симфонично произведение, спечелило широка международна известност), "Импровизация и токата", балетът "Легенда за езерото", операта "Цар Калоян" и редица други. Владигеров е автор на пет клавирни концерта и един концерт за цигулка и оркестър, както и Концертна фантазия за виолончело и оркестър. Почти всичките му произведения са издадени в България или чужбина. 

Сред клавирните концерти на Панчо Владигеров най-значителен и най-популярен е Третият, опус 31, в си бемол минор. Написан през 1936 година, той всъщност е най-съдържателната му творба от 30-те години на 20-и век, посочва критиката. По думите й в това произведение намира отражение най-хубавото от досегашните оркестрови творби и инструментални концерти на композитора - жизнерадостни светли чувства, виртуозен блясък, пищност на оркестровия колорит, а също така - темпераментна ритмика, логично развитие и ясна форма. 

Третият клавирен концерт на Панчо Владигеров е композиран специално за откриването на новата голяма концертна зала "България" в София на 9 октомври 1937 г. Изпълнен е от академичния оркестър с диригент Цанко Цанков, солист е композиторът.

СИМФОНИЯ №4 "ИТАЛИАНСКА" ОТ МЕНДЕЛСОН

Феликс Менделсон, чието пълно име е Якоб Лудвиг Феликс Менделсон-Бартолди, остава и до днес сред най-широко популярните композитори, с особена значимост за музикалната култура на Германия в епохата на ранния романтизъм. Композитор, диригент, пианист, педагог, общественик, той посвещава цялата си творческа активност на просветителски идеи. Създава първата немска консерватория в Лайпциг през 1843 г., ръководи знаменития "Гевандхаус оркестър", на него се дължи откриването и първото изпълнение на знаменития Бахов "Матеус пасион" след около 100 години забрава, с което започва фактическото "възраждане" на Бах за европейската култура.

През един слънчев октомврийски ден на 1830 година Менделсон заминава на пътешествие из Италия. Той прекарва там близо година, посещавайки Венеция и Рим, Неапол и остров Капри, Флоренция и Милано. Възхитен от видените величествени творения в областта на живописта и скулптурата и преди всичко - от италианската природа и бит.

В писмо до своите близки от 10 октомври 1830 г. композиторът описва страната така: "Италия се яви пред мен толкова ласкава, тиха, радушна, с такова царящо навсякъде доволство и веселие, че е направо невъзможно да се опише. Сините планини остават назад, слънцето свети жарко през листата на лозята, пътищата тичат през плодните градини; дърветата сякаш са завързани едно за друго с виещи се между тях растения, и ти се струва, че си си у дома, че всичко това отдавна ти е познато, а сега просто го преоткриваш. Ей Богу, в душата ми се ражда някакво умиротворение! Цялата страна е някак празнична и сякаш съм владетел-княз, който триумфиращо преминава през нея". 

Споменът за тази познато-непозната, ласкава и усмихната Италия, се запечатва трайно в паметта на Менделсон и много скоро намира своето творческо превъплъщение. Още по време на своето пътешествие, през 1831 година композиторът започва да пише симфония, която нарича "Италианска" и завършва две години по-късно - на 13 март 1833 година в Берлин, като отговор на получената от него покана от лондонското (днес кралско) филхармонично общество. Два месеца по-късно - на 13 май, творбата е изпълнена за първи път в Лондон на концерт, дирижиран от самия автор. Симфонията има огромен успех и заедно с популярността на Менделсон оказва силно влияние върху развитието на британската музика до края на столетието.

Композиторът обаче не е доволен от създаденото и през 1834 година преработва симфонията, като дори планира да напише алтернативни версии на втората, третата и четвъртата части. Той така и не публикува приживе партитурата на творбата и тя излиза от печат едва през 1851 година, когато на 1 ноември симфонията е изпълнена за първи път и в САЩ, на концерт на Немското музикално общество в Бостън, дирижиран от Карл Бергман. Това е причината "Италианската" симфония днес да е известна като №4, макар практически това да е третата поред симфония на Менделсон, предшествана от "Реформационната" (днес №5, създадена през 1829 година, но издадена след "Италианската" и посветена на 300-годишнината от утвърждаването на лютеранството в Германия).

"Шотландската" симфония на композитора, която днес се води като  №3 в каталога му, е завършена и изпълнена през 1842 година. За своя Първа симфония композиторът смята създадената през 1825 година симфония в до мажор, макар че още 12-годишен пробва силите си в симфоничния жанр и след това за три години написва 13 симфонии за струнен оркестър.

/ДД

Имате ли мнение по темата?
Гастролът на Софийската филхармония в Берлин е едно от най-знаковите събития за българско-германските културни връзки
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
2 + 11 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Под прожектора
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 5109 прочитания
Живопис, графика и скулптури показва художничката Цветелина Спиридонова в изложбата си „Съ ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 4054 прочитания
Ивайло Христов поставя за първи път на българска сцена пиесата "Чест" от Джоана Мъри-Смит. ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 2430 прочитания
Четиридесет и осмото издание на  Международния фестивал "Зимни музикални вечери - про ...
Под прожектора
rubrika3 - 01.02.2023 - 1771 прочитания
Златният цвят като символ на вяра и надежда е акцент в предстоящата изложба „Структурна жи ...
Под прожектора
rubrika3 - 31.01.2023 - 5808 прочитания
Танцовият спектакъл на социална тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за последен път ...
.
Още от днес
Тонът на времето - 01.02.2023 / 18:33
На нов роял "Бьозендорфер" пианистът Симеон Гошев ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетховен тази н ...
  От Костадин Новаков
Тонът на времето - 01.02.2023 / 20:03
Миси Елиът, Уили Нелсън, Кейт Буш, групата "Айрън Мейдън", Синди Лопър, "Саундгардън", Шерил Кроу и късният Дж ...
  От Костадин Новаков
Стая 31 - 01.02.2023 / 14:58
Три български документални филма ще имат премиери на "София филм фест" (СФФ), съобщават от "Арт фест". "Оловн ...
  От Анатолий Михайлов
Тонът на времето - 01.02.2023 / 14:25
Румен Гашаров получи Националната награда за живопис на името на Майстора на церемония в художествената галери ...
  От Виолета Караянева
Калейдоскоп - 01.02.2023 / 18:54
Бионсе обяви, че дългоочакваното й турне по представянето на албума "Renaissance" ще започне през май от Швеци ...
  От Костадин Новаков
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.