четвъртък,   08 Декември 2022
OK
Начало > Авансцена > Градската художествена галерия в Стара Загора подготви юбилейна изложба на патриарха на българската живопис проф. Антон Митов

Градската художествена галерия в Стара Загора подготви юбилейна изложба на патриарха на българската живопис проф. Антон Митов

БТА | Автор: Румяна Лечева / Редактор: Виолета Караянева
08:28 - 23.11.2022 - 719 Прочитания, 0 коментара.
Градската художествена галерия в Стара Загора подготви юбилейна изложба на патриарха на българската живопис проф. Антон Митов
Снимка © APF
Размер
на
текста
+
-
Авансцена

Юбилейна изложба по повод 160 години от рождението на патриарха на българската живопис Антон Митов/1862- 1930/ се открива утре, 24 ноември, в Градската художествена галерия в Стара Загора. Това съобщи директорът й проф. Марин Добрев.

В експозицията са събрани 30 творби, които се съхраняват във фондовете на Софийска градска галерия, Националната галерия, както и в Стара Загора и Казанлък. Сред тях са и два автопортрета, рисувани през 1897 г. и 1921 г. 

Стара Загора е роден град на Антон Митов. Много от институциите, които съществуват днес, са негови мечти, сред тях и градската галерия.  „Не случайно Стара Загора организира тази изложба. Това е един реверанс към града. Това са първите крачки на българското светско изкуство“, каза проф. Марин Добрев.

Живописта на Антон Митов се характеризира с ярки багри и множество фигури. Въпреки сюжетното и тематично многообразие на творчеството си, той е известен като художник на пазарите, поради поредицата му платна, изобразяващи български пазари с тяхната типична пъстрота и национална идентичност. Автор е и на едни от най-ранните пейзажи.

Като художник работи във всички жанрове и техники на живописта. Някои от тях се прилагат за първи път. „Той е един от майсторите на битовия жанр“, каза проф. Марин Добрев. Освен това е и вдъхновен оратор, публицист и фейлетонист. Част от книгите му са представени в експозицията.

Заедно със своя приятел Иван Мърквичка художникът е в основата на създаването през 1893 г. на дружество за поддържане на изкуството в България, на първите колективни изложби, на списание „Изкуство“. С общите усилия на  проф. Иван Шишманов, Константин Величков, Борис Шатц , Антон Митов и Иван Мърквичка  основават през 1896 г. Държавното рисувално училище в София. В него той е професор по история на изкуството, перспектива и методика на рисуването до 1927 г.  

 За своите четири десетилетия творческа дейност създава около 500 живописни платна, автор е на над 300 публикации. Изнася близо 800 лекции из цялата страна, използва диапозитиви, за да онагледи думите си. По това време този метод е много атрактивен. Като се прибави и сладкодумността на лектора, тези срещи се превръщат в истински празник за почитателите на изобразителното изкуство. Това става причина Антон Митов да стане популярен като „Човекът с магическия фенер“.

Художникът участва активно в обществено-културния и политически живот и се изявява като страстен публицист. Сред публикациите му в периодичния печат са "Писма върху България", които излизат във вестниците "Балканска зора", "Вечерна поща", "Свят", "Мир" и сп. "Изкуство".

 „Той е първият в България, който пише критика за изобразителното изкуство още преди да постъпи през 1881 г. във Флорентинската академия. Начинът, по който той търси измеренията на новото българско изкуство в рамките на европейското, са изумителни от сегашна гледна точка. Той е сред строителите на нова България“, подчерта проф. Марин Добрев.

Юбилейната изложба на Антон Митов може да бъде разгледана до 15 януари.

Имате ли мнение по темата?
Градската художествена галерия в Стара Загора подготви юбилейна изложба на патриарха на българската живопис проф. Антон Митов
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
14 + 11 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Авансцена
Авансцена
rubrika2 - 08.12.2022 - 3890 прочитания
„Историите, дори да са измислени, са начин да се доберем до истината. Да преминем от ...
Авансцена
rubrika2 - 07.12.2022 - 2722 прочитания
Сборникът „Глас в пустинята“, издаден по повод 70-ата годишнина на антрополога ...
Авансцена
rubrika2 - 07.12.2022 - 597 прочитания
Кукленият спектакъл "Жабокът цар" се завръща на сцената на Държавен куклен театър - Бургас ...
Авансцена
rubrika2 - 07.12.2022 - 3700 прочитания
Петнадесетгодишната цигуларка Диана Чаушева ще е солист в празничния концерт на Новогодишн ...
Авансцена
rubrika2 - 06.12.2022 - 2332 прочитания
Корейският фолклорен ансамбъл "Йонгчон Мьонгджу Нонгак" гостува в София на 13 декември в М ...
.
Още от днес
Калейдоскоп - 08.12.2022 / 15:40
От днес малки и големи могат да пускат писмата си до Дядо Коледа с бързата поща на Кукления театър в Стара Заг ...
  От Виолета Караянева
Калейдоскоп - 08.12.2022 / 11:00
Държавна опера-Бургас ще представи на 15 декември на сцената на зала „Сливен" „Лешникотрошачката" ...
  От Костадин Новаков
Стая 31 - 08.12.2022 / 14:56
Балетният спектакъл "Лешникотрошачката" от Чайковски ще бъде представен на 15 декември тази година в Доходното ...
  От Костадин Новаков
Стая 31 - 08.12.2022 / 15:08
„Забравените от небето“ отново е в афиша на Родопския драматичен театър (РДТ). Смолянските театрал ...
  От Костадин Новаков
Тонът на времето - 08.12.2022 / 11:11
Годишните награди за издателски проект „Златен лъв“ ще бъдат раздадени тази вечер. Церемонията ще ...
  От Виолета Караянева
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2022. Всички права запазени.