сряда,   04 Октомври 2023
OK
Начало > Цветни аспекти > Дължа на Варна това, което съм, споделя новият почетен гражданин Михаил Мутафов

Дължа на Варна това, което съм, споделя новият почетен гражданин Михаил Мутафов

БТА | Автор: Валентина Добринчева / Редактор: Анатолий Михайлов
15:57 - 10.08.2022 - 1874 Прочитания, 0 коментара.
Размер
на
текста
+
-
Цветни аспекти

„Това, което съм, го дължа на Варна“. Това каза актьорът Михаил Мутафов, който тази година получава званието „Почетен гражданин на Варна”. То ще му бъде връчено на тържествена церемония в Летния театър на празника на града – 15 август.

Работата и животът винаги трябва да носят удоволствие, смята актьорът и подчертава, че именно затова е останал да живее във Варна, тъй като родом е от Южна България. „Градът ми даде много – с морето и хората около него. Всичко, което съм направил, се дължи на Варна“, сподели 75-годишният Мутафов, който е на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ от 1975 г., като е изиграл повече от 100 роли на сцената и над 40 в киното. Има награди „Аскеер“ 2002 за поддържаща роля в „Хотел между тоя и оня свят“; „Аскеер“ 2003 за главна мъжка роля в „Марат/Сад“; „Златна роза“ 2008 за ролята на Ванвурст Окото в „Дзифт“; награди за главна мъжка роля от Международния фестивал за късометражно кино в Брюксел 2014 и от Международния фестивал „Ла Гуаримба“ в Италия за филма „Чест“, както и „Икар“ за чест и достойнство на Съюза на артистите в България.

Новото звание, което получава, го кара да се чувства още по-задължен към Варна и нейните хора. „Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред“. Михаил Мутафов сподели, че целта му винаги е била да си върши добре работата и това не зависи от наградите, а от самата нагласа на човека. 

Актьорът в момента си почива, след като скоро е участвал в два филма, чийто снимачен период е приключил. Единият е английско-българска продукция с работно заглавие „Раят на колела“, а другият е „Безветрие“ на Павел Веснаков. Освен това Мутафов репетира в пиесата „Юн Габриел Боркман“ на Хенрик Ибсен, която поставя във Варненския театър режисьорът Пламен Марков.

„Напоследък много хора се сетиха за мен“, призна Мутафов и сподели, че професията на артиста е такава – понякога има много работа, а друг път – никаква. „Не можеш да планираш, зависи колко си желан, а аз в това отношение съм щастлив, защото на тази възраст съм още търсен и имам работа“, каза новият почетен граждани на Варна. 

Михаил Мутафов е роден на 4 юли 1947 г. в град Харманли. Първоначално записва да учи висше образование в МЕИ – София, но във втори курс започва да посещава театрален състав в Студентски дом, ръководен от режисьора Людмил Кирков („Оркестър без име“, „Момчето си отива“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.). Скоро след това кандидатства във ВИТИЗ и го приемат от първия път. Учи при проф. Желчо Мандаджиев и Крикор Азарян. Започва работа първо в театъра в Димитровград, където по това време поставят режисьорите Руси Карабалиев и Иван Добчев. Във Варна го канят проф. Мандаджиев и Гриша Островски и той посвещава творческия си път на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Предпочитан актьор е на Станчо Станчев, Стоян Камбарев и Явор Гърдев - тримата режисьори, белязали израстването на Варненския театър във важни периоди от неговото развитие. Михаил Мутафов създава в техните постановки забележителни персонажи, срд които се открояват Индианецът в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Крап в "Последната лента на Крап" от Самюел Бекет на режисьора Станчо Станчев; Перо в "Черна дупка" от Горан Стефановски и Прохор Железнов в "Майката. Васа Железнова 1910" от Максим Горки на режисьора Стоян Камбарев; Марат в „Марат/Сад“ от Петер Вайс и Туполски в "Пухеният" от Мартин Макдона на режисьора Явор Гърдев.

В киното Мутафов се снима в над 40 филма, сред които многократно награждаваните „Циклопът“ с режисьор Христо Христов, „Дзифт” на Явор Гърдев, „Островът” на Камен Калев, „Чест” на Павел Веснаков, „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков“ и др.

Имате ли мнение по темата?
Дължа на Варна това, което съм, споделя новият почетен гражданин Михаил Мутафов
Статията е включена
и за нашите абонати.
.
Станете част от общността на "Libreto", като се включите с коментар по темата и обменяте идеи с други читатели.
Добавете коментар
Име:
(макс. 25 букви)
Въведете сумата от сбора (с число)
5 + 10 =
Коментар
Публикуването на коментари е възможно само на кирилица. Не се толерират рекламни и спам коментари, както и такива с обидно, нецензурно, заплашително или нямащо отношение към статията съдържание. Публикуваните такива ще бъдат премахнати.
Коментари към статията (0)
Мненията, изразени в коментарите, не представляват тези на "Libreto". Ако забележите коментар, който смятате за неподходящ, може да го сигнализирате на нашите редактори, като използвате връзките за докладване на злоупотреба.
Още от Цветни аспекти
Цветни аспекти - 03.10.2023 - 3751 прочитания
Фестивалът на любителските театри в Лом завърши. За една седмица на сцената на читалище „П ...
Цветни аспекти - 03.10.2023 - 4110 прочитания
Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ от Велико Търново ще предст ...
Цветни аспекти - 02.10.2023 - 4300 прочитания
Обявиха резултатите от първия тур на националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус ...
Цветни аспекти - 02.10.2023 - 147 прочитания
С премиера на Драматичния театър в Ловеч се открива тринадесетото издание на фестивала „Мл ...
Цветни аспекти - 02.10.2023 - 1335 прочитания
На 10 ноември е премиерата на „Диада“ на Яна Титова, съобщават от екипа на филма, който в ...
.
Още от днес
Калейдоскоп - 03.10.2023 / 18:08
Род Уейв е втора седмица на върха на класацията „Билборд 200“ с „Nostalgia“, след като миналата седмица дебюти ...
  От Анатолий Михайлов
Тонът на времето - 03.10.2023 / 15:24
Художествената галерия „Никола Маринов“ в Търговище подрежда изложба по повод 90 години от рождението на творе ...
  От Виолета Караянева
Калейдоскоп - 03.10.2023 / 17:40
В регионалния център на Национален дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ в Сарафската къща в Самоков ще бъд ...
  От Анатолий Михайлов
Стая 31 - 03.10.2023 / 23:45
С групова изложба с произведения на Греди Асса, Ангелика Радева, Лора Пармакова, Златин Орлов и Стефан Божков ...
  От Анатолий Михайлов
Тонът на времето - 03.10.2023 / 16:25
Изложба за 135-годишнината на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", в която се разказва историята ...
  От Костадин Новаков
Libreto е достъпен на всяко мобилно устройство
Всяко събитие, Всеки поглед,
Всеки ден!
Не изполваме т.н. интернет бисквитки ! Не събираме никаква информация за Вас под каквато и да е форма. Не прилагаме проследяващи технологии включително и от външни приложения или фирми (например Гугъл, Фейсбук и др.). Не прилагаме маркетингови или други наблюдаващи системи. Libreto е безопасен за Вашето устройство !
. . .
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общност - правила
Libreto във Фейсбук
Архив
Общи условия
Интелектуална собственост
Използване
. "Libreto" е издание за новини, документалистика и информация за културни събития
Libreto © 2023. Всички права запазени.